Cart - 0,00€
gsm: +386 (0) 41 367 054
Žive barve trajnic na obrobju Goričkega

Žive barve trajnic na obrobju Goričkega

 

Vrtnarija Adamič se nahaja v severno vzhodnem delu Slovenije, na samem robu parka Goričko, kjer se vas Strehovci pri Dobrovniku že dotika prekmurske ravnice. Vrtnarija obsega 1ha, od česar je 1500m2 pokritih površin, kjer vzgajajo okoli 550 vrst trajnic in sezonsko cvetje.

vrtnatija Adamič

Sami začetki vrtnarije segajo v leto 1985, ko so pričeli z vzgojo enoletnic, dvoletnic in balkonskega cvetja, specializacija pri vzgoji trajnic se je zgodila pred sedmimi leti. Sama vzgoja trajnic je kot skrita želja gospoda Ivana Adamiča zorela skozi vsa ta leta in kot skrita ljubezen se je tudi uresničila. Deset do petnajst let se je samo učil, kako se trajnice goji in zadnjih sedem let so trajnice na njihovi vrtnariji veleprodajni produkt.

2015-8

Prodajajo namreč tudi sezonsko cvetje (enoletnice, balkonsko cvetje in dvoletnice), ampak le v lastni maloprodaji.

Kot konvencionalno izučen vrtnar, se je skozi vsa leta držal klasičnih vzgojnih metod, ki veljajo za vsako vrsto vzgojnih rastlin posebej. Tak način je vseboval tudi redno škropljenje s pesticidi, tako insekticidi kot fungicidi. Seveda se je kot uporabnik teh snovi zavedal, kaj to pomeni za njegovo zdravje, vendar se pač pri želenem doseganju rezultatov ni mogel odreči le tem. Njihova uporaba je bila na vrtnariji sicer stalno kontrolirana in v minimalnih možnih količinah, vendar vseeno. Bolezni so se pojavljale in škodljivci ravno tako.

vrtnarija Adamič, pred uporabo EM Tehnologije, 2014. jan.

vrtnarija Adamič, pred uporabo EM Tehnologije, 2014. jan.

vrtnarija Adamič, pred uporabo EM Tehnologije 2014. jan

vrtnarija Adamič, pred uporabo EM Tehnologije 2014. jan

Prvič smo se srečali pred tremi leti na predavanju na Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje, kjer smo predstavljali EM Tehnologijo širši strokovni javnosti hortikulturnikov in ideja oziroma pristop se je g. Adamiču dopadel. Toliko, da ga je bil pripravljen poizkusiti oziroma dati priložnost novi tehnologiji. Nam je bilo to seveda v veliko čast, saj jih v Sloveniji takrat ni bilo dosti, ki bi si to upali. Bil je eden prvih uporabnikov EM Tehnologije na področju vzgoje rož.

2015-3

Ljubezen do rož in njihova vzgoja se je gospodu Ivanu pokazala že ob koncu osnovne šole. Po končani poklicni vrtnarski šoli, ko je začel z vzgojo prvih cvetic, pa je ta le še rasla. Pravi da je to nekaj, kar ti je očitno položeno že v zibelko, vendar jo je potrebno odkriti. Od takrat pa je ljubezen samo še večja. Gojenje rož torej na tej vrtnariji ni samo posel, ampak strast in predanost. Pravi, da mu je vedno bilo najpomembnejše kako je rožica zacvetela in da so to strast ljudje prepoznali s tem, ko so s svojimi ponovnimi obiski povedali, kako zelo so bili zadovoljni z rastlino. To mu je pomenilo celo več, kot sama materialna korist od tega.

vrtnarija Adamič

Verjetno ga je prav ta odnos do narave spodbudil k uporabi naravne metoode – tehnologije Efektivnih Mikroorganizmov. Po prvih poskusnih z rastlinami se je kar hitro odločil, da bo EM Tehnologijo razširil kar na celotno vrtnarijo. Na vse rože in na samo na prostor kjer uspevajo, zato v zadnjih dveh letih intenzivne vzgoje s pomočjo EM Tehnologije, ne potrebuje več fungicidov. Pravi, da so jih popolno črtali iz programa, čeravno so bila priporočila, da jih lahko občasno uporabijo. Zaradi tega kaka noč ni bila prrespana, vendar so bili rezultati pozitivni in danes je spanec miren. Seveda nas je zanimalo kako se bori proti škodljivcem, in pravi da mu EM-5 v kombinaciji z EM-Naturalnie Aktiwny zagotavlja skoraj popolne rezultate. Zaveda se, da je za vse to potrebno biti temeljit in reden, zato na vrtnariji Adamič le redko posežejo po insekticidih. Takrat škropilo uporabijo samo na določenih rastlinah in ne vse povprek. Tako se je uporaba pesticidov s pomočjo EM Tehnologije v dveh letih zmanjšala za 90%.

2015-5

Zanimalo nas je tudi kateri škodljivci so najpogostejši in g. Adamič pravi, da so to uši, ki pa jih s pravilno oskrbo in EM Tehnologijo uspešno obvladujejo. V poletnih mesecih, ko je vročina največja, pa se pojavi rdeči pajek ali trips, ki pa jih v zadnjih dveh letih skoraj da ni več in si ne zna razlagati zakaj. V smehu pravi da verjetno zopet zaradi EM Tehnologije.

»Že na prvi pogled vidiš bujnost, živost rastline, listi so živo zeleni, cvetovi so lepi in živih barv in kar kipijo«..

Ivan Adamič

Gospod Adamič nam je povedal tudi, kako so se mu rastline fizično spremenile odkar uporablja EM. Pravi da že na prvi pogled vidiš bujnost, živost rastline, listi so živo zeleni, cvetovi so lepi in živih barv in kar kipijo. »Včasih sem kar presenečen kake barve so. Se kar bleščijo v sončni svetlobi. Prej tega nisem nikoli opazil«. Zdi se mu, da so bile rastline pri konvencionalni vzgoji nekoliko zadržane, kot da jim nekaj ne paše, sedaj pa je to čisto drugače. Na naše vprašanje, če se mu zdi, da je bil genetski potencial rastlin v bistvu večji, kot so ga oni bili sposobni izkoristit, je dejal, da točno to. Dodaja, da mu ni popolnoma jasno, kaj je vsa ta leta pred uporabo EM Tehnologije počel, ker take lepote ni možno doseči drugače kot po naravni poti. Sedaj mu je jasno.

2015-9

Prav fascinantno pa je slišati, ko gospod Adamič prične govoriti o prehrani rastlin, ki po vsej logiki klasične vzgoje ne more delovati pri takih pogojih. Pravi namreč, da so po vseh meritvah substrata te rastline podhranjene, a rastejo kot še nikoli. In to ob dejstvu, da sedaj porabijo polovico manj gnojil. Hranila se po njegovem mnenju bolje porabljajo in dlje zadržijo v zemlji. Ni nikakršnih problemov z vžigi, pregnojenostjo ali kaj podobnega. Težko bi si predstavljal, da bi bilo lahko še kaj boljše, zaključi.

2015-6

Na vprašanje kje se mu zdi, da so še rezerve, pravi da v doslednosti uporabe EM Tehnologije, saj je to tek na dolge proge. Pravi, da je možno doseči trenutne rezultate z EM Tehnologijo, ampak pravi pridejo s šasom. Potrebno je biti potrpežljiv.

Gospodu Adamiču smo se iskreno zahvalili za njegov cenjen čas in klepet, 

Comments are closed.