VZREJA KOKOŠI
Uporabo Efektivnih Mikroorganizmov (EM™) razdelimo na tri področja:
• Optimiziranje prebave – uporaba EM PROBIOTYK™ ali EM BOKASHI PROBIOTYK™ pri krmljenju kokoši.
• Naselitev EM™ mikroorganizmov v njihovo okolje – na ta način zmanjšamo možnosti za nezaželene okužbe in izboljšamo atmosfero.
•Izboljšanje čistoče farme in okolice – zmanjšamo smrad. Perutnina EM PROBIOTYK™ l/t EM BOKASHI PROBIOTYK™
Za dodajanje EM PROBIOTYK™ suhi krmi priporočamo, da se to naredi ob dajanju krme v silos. V primeru, da želite EM PROBIOTYK™krmi dodati naknadno, priporočamo, da najprej nekaj pšenice namočite v EM PROBIOTYK™ in jo nato dobro premešate. Na tak način boste dosegli enakomerno porazdelitev produkta. Tako pripravljena krma naj se porabi v roku štirinajstih dni.
Krmljenje 1 dan starih piščancev
Piščanci se izvalijo v posebnih napravah za valjenje zaradi česar njihov prebavni sistem še nima vzpostavljene mikroflore. To pa je potrebno zagotoviti čim hitreje. Prvi krmi, ki jo damo piščancem, dodamo 3 do 5 gramov EM BOKASHI PROBIOTIC™ na piščanca, potreseno v krogih. Prvi teden naj bo količina EM™ v krmi dvojna.
Priprava kokošnjaka in tal
Pred vzrejo piščancev, oziroma pred njihovo naselitvijo v kokošnjak, je potrebna popolna dezinfekcija vseh površin (tal in sten) in sicer z 10 % raztopino EM PROBIOTYK™. V gnezda in na tla lahko posujete tudi EM BOKASHI PROBIOTIC™.
Priprava kokošnjaka s kletkami
Tudi tukaj je potrebna popolna dezinfekcija vseh površin (tla, kletke, strop in stene) in sicer z 10 % raztopino EM PROBIOTYK™ .
Potrebe po EM™ pri pripravi in vzdrževanju hleva
Kot pri ostalih živalih v hlevu, je tudi tu škropljenje (megljenje) priporočljivo, saj pozitivno vpliva
na počutje perutnine. Pozitivni mikroorganizmi padejo na vse površine, vključno na prah v zraku, kar preprečuje nastanek neželenih mikrobov. EM preprečuje nastanek škodljivih plinov, kot sta amonijak in vodikov sulfid ter preprečuje gnitje in razvoj muh. Naprava za škropljenje (megljenje) naj bo enostavna za uporabo in vzdrževanje. Priporočamo uporabo naprav, primernih glede na velikost kokošnjaka. Uporabljate lahko ročne škropilnice ali stropne pršilce.
RACE IN GOSI
Enako kot pri vzreji kokoši, vendar z manjšimi spremembami zaradi načina vzreje.
Krmljenje
Pri uporabi silaže oziroma CCM za krmo, priporočamo isti način priprave, kot za EM™ silažo. Če
uporabljate za krmo zrna, jih zmehčajte na način, da jih namočite v 2 % raztopino za 24 ur. Race in
gosi naj prejmejo 5 kg EM PROBIOTYK™ na tono krme.
Prosta reja
Pri prosti reji (gosi, rac, puranov, kokoši ipd.) povzroča najpogostejšo težavo higiena tal. Priporoča
se njihovo škropljenje z EM PROBIOTYK™ v koncentraciji 10 % na 1l/100 m2
enkrat tedensko in v času enega meseca. V nadaljevanju je potrebno škropiti zgolj enkrat mesečno.
Če so živali izpostavljene stresu, je priporočljivo škropljenje dvakrat na mesec.
Natančnejša navodila so v priloženi brošuri.