Vreja perutnine

Naprava za škropljenje (megljenje) naj bo enostavna za uporabo in vzdrževanje. Priporočamo uporabo naprav, primernih glede na velikost kokošnjaka. Uporabljate lahko ročne škropilnice ali stropne pršilce.

Race in gosi

Enako kot pri vzreji kokoši, vendar z manjšimi spremembami zaradi načina vzreje.

Krmljenje

Pri uporabi silaže oziroma CCM za krmo, priporočamo isti način priprave, kot za EM silažo. Če uporabljate za krmo zrna, jih zmehčajte na način, da jih namočite v 2 % raztopino za 24 ur. Race in gosi naj prejmejo 5 kg EM ZOO na tono krme.

Prosta reja

Pri prosti reji (gosi, rac, puranov, kokoši ipd.) povzroča najpogostejšo težavo higiena tal. Priporoča se njihovo škropljenje z EM ZOO v koncentraciji 10 % na 1l/100 m2 pri frekvenci enkrat tedensko in v času enega meseca. V nadaljevanju je potrebno škropiti zgolj enkrat mesečno. Če so živali izpostavljene stresu, je priporočljivo škropljenje dvakrat na mesec.

1 m2

količina EM ZOO 10ml
količina vode 40ml
uporaba – vsake 3 dni

ali

količina EM ZOO 25ml
količina vode 75ml
uporaba – 1x tedensko

100 m2

količina EM ZOO 1l
količina vode 4l
uporaba – vsake 3 dni
ali
količina EM ZOO 2,5lml
količina vode 7,5l
uporaba – 1x tedensko

1000 m2

količina EM ZOO 10l
količina vode 40l
uporaba – vsake 3 dni
ali
količina EM ZOO 25l
količina vode 75l
uporaba – 1x tedensko

Kokoši

EM ZOO se v pitno vodo dozira od 3 do 5 litra na 1 m3 vode in to vsaj trikrat tedensko.
Za dodajanje EM ZOO suhi krmi priporočamo, da se to naredi ob dajanju krme v silos. V primeru, da želite EM ZOO krmi dodati naknadno, priporočamo, da najprej nekaj pšenice namočite v EM ZOO in jo nato dobro premešate. Na tak način boste dosegli enakomerno porazdelitev produkta. Tako pripravljena krma naj se porabi v roku štirinajstih dni.

Krmljenje 1 dan starih piščancev

Piščanci se izvalijo v posebnih napravah za valjenje zaradi česar njihov prebavni sistem še nima vzpostavljene mikroflore. To pa je potrebno zagotoviti čim hitreje. Prvi krmi, ki jo damo piščancem, dodamo 3 do 5 ml EM ZOO na piščanca, potreseno v krogih. Prvi teden naj bo količina EM v krmi dvojna.

Priprava kokošnjaka in tal

Pred vzrejo piščancev, oziroma pred njihovo naselitvijo v kokošnjak, je potrebna popolna dezinfekcija vseh površin (tal in sten) in sicer z 10 % raztopino EM ZOO. Z mešanico poškropimo tudi pripravljen nastilj.

Priprava kokošnjaka s kletkami

Tudi tukaj je potrebna popolna dezinfekcija vseh površin (tla, kletke, strop in stene) in sicer z 10 % raztopino EM ZOO.
Potrebe po EM pri pripravi in vzdrževanju hleva
Kot pri ostalih živalih v hlevu, je tudi tu škropljenje (megljenje) priporočljivo, saj pozitivno vpliva na počutje perutnine. Pozitivni mikroorganizmi padejo na vse površine, vključno na prah v zraku, kar preprečuje nastanek neželenih mikrobov. EM preprečuje nastanek škodljivih plinov, kot sta amonijak in vodikov sulfid ter preprečuje gnitje in razvoj muh.

Zdravje izvira iz prebave.

Shopping Cart
Scroll to Top