Gnoj in gnojevka

Gnojevka se ne skorji, ne razslojuje, ne smrdi, ne požiga.

Vsaj +1 kg dušika/m³.

Večji donos zaradi boljše talne strukture in izrabe hranil.

Brez stresa za rastline, prevladajo koristni mikroorganizmi.

Več ohranjenih hranil, hitrejše nastajanje humusa.

Koristi Bokashi fermentacije v kmetijstvu in okolju

Z Bokashi fermentacijo gnoja ali gnojevke lahko ohranimo vsaj 1 kg čistega dušika na kubični meter gnojevke, odvisno od njene začetne sestave (npr. prašičja, goveja). Ključno je zmanjšanje izgub. Čeprav med skladiščenjem ne opazimo velikih razlik, se učinki Bokashi fermentacije pokažejo v sami rasti rastlin. Bokashi fermentacija omogoča, da korenine učinkovito črpajo dušik v oblikah NH4+, NO3, ter aminokosline.
Hitra humifikacija organske mase in manjši izpusti toplogrednih plinov pomenijo prihranek in manjši pritisk na okolje. Ogljik ostane vezan v tleh, saj je najpomembnejši sestavni element.
Bokashi fermentirana gnojila ne oddajajo neprijetnih vonjav in ne privlačijo mrčesa.

EM spreminja stanje gnojevke v takšni meri, da kljub slabim razmeram s kisikom sproži anaerobno fermentacijo. Ta se kaže v izboljšanju kakovosti gnojila za zemljo in rastline.

Mineralni dušik pretvori v organskega, ki vodi do izboljšane učinkovitosti rabe dušika. Izboljša življenje v tleh, nastaja manj amonijaka, manj strjevanja gnojevke in s tem bolj homogena sestava.

Pri ohranjanju lastnih virov in ideji regenerativnega kmetijstva, je poleg skrbi za zdravje živali in tal izjemno pomembno tudi pravilno ravnanje z organskimi gnojili – zlasti njihovo konzerviranje in zorenje. Negativni vpliv gnile mase na talni edafon je namreč zelo resen. Med gnitnimi procesi nastajajo snovi, ki talnemu življenju ne koristijo, temveč so zanj škodljive. Spodbujajo patogene mikroorganizme in zavirajo normalen ter učinkovit razkroj v rastlinam dostopne oblike hranil.

Sestava gnojevke in njen pomen

Gnojevka vsebuje raztopljene in neraztopljene živalske izločke, ostanke krme in vodo. Povprečno ena glava velike živine na dan izloči približno 25 kg blata in 15 kg seča, kar skupno znese 40–50 kg gnojevke. Blato vsebuje neprebavljeno krmo, produkte vrenja in gnitja, hlapne ogljikove kisline, amine, razgradne produkte krvnega barvila, prebavne sokove, hormone, odmrle celice, črevesna tkiva ter delčke prebavnega trakta.
 
Ključen element je tudi sečnina – glavni končni produkt presnove dušika. Mešanje blata in seča izboljša gnojilno vrednost gnojevke. Medtem ko je blato bogato s fosforjem in revno s kalijem, je seč ravno nasprotno – revno s fosforjem in bogato s kalijem. Sestava gnojil je sicer zelo variabilna in je odvisna predvsem od intenzivnosti reje, sestave krme in prehranskih dodatkov. Pomembno je poudariti, da živali izkoristijo le okoli 10–15 % zaužitih hranil, kar pomeni, da gnojevka še vedno vsebuje vsaj 85 % prvotnih hranil (Šlamberger, 2011). Ta hranila pa so lahko zaradi različnih – tudi mikrobnih – procesov izgubljena ali pa ostanejo rastlinam nedostopna. Naša naloga je, da to preprečimo.
 

Dve poti ohranjanja življenja v tleh

Za ohranjanje življenja v tleh imamo na voljo dve ključni poti: trohnenje (kompostiranje) in glikolizna fermentacija – Bokashi. EM® podpirajo obe poti, saj deluje tako v prisotnosti kot v odsotnosti kisika. Izbira metode je odvisna od cilja. Če končnega komposta ne potrebujemo in če lahko kompostiranje izvedemo neposredno na njivi, je Bokashi fermentacija – kot anaerobni proces – pogosto boljša izbira.
 
Fermentacija porabi zelo malo energije, saj ohrani večino shranjene energije v gnoju ali gnojevki. Porabljajo se le sladkorji, ki tvorijo organske kisline. Nižji pH pa preprečuje ureazo. Nastali NH3 pa se pretvori v NH4+, ki pa je rastlini dostopna oblika dušika. Bokashi fermentirana masa se na njivi pod vplivom talnih aerobov hitro razgradi. To je ena izmed najbolj učinkovitih poti za gradnjo humusa.
 

BOKASHI fermentirana gnojevka ali gnoj je pomemben element v procesu kroženja energije na kmetiji!

Vloga mikroorganizmov in pomen humusa

Kar 80 % humusa v tleh izvira iz odmrlih mikroorganizmov. Če je v tleh prevlada koristnih mikroorganizmov, je njihova biomasa večja, kar pospešuje tvorbo humusa. EM® podpira koristno mikrobno floro – tako aerobno kot anaerobno, vključujoč bakterije in glive. Ključno vlogo ima simbioza. Zanimivo je, da se ob prisotnosti EM® celo patogene glive, kot je Fusarium, začnejo obnašati kot koristne.

Zdrava tla imajo uravnotežen mikrobiom, normalen pH, dostopna hranila, dobro strukturo, visoko vsebnost humusa ter sposobnost odzivanja na spremembe. Rastline sicer lahko preživijo brez tal, a tla brez rastlin ne – saj so rastline vir sladkorja in nosilke sončne energije v tla.

  • 80% Manj vonja
  • 30% Sprememba barve
  • 90% Lažje mešanje
  • 60% Manj strjevanja
  • 15% Manj muh
  • 45% Penjenje
  • 30% Več dušika za rastline

S pomočjo bokashi fermentacije, ohranimo 1 kg dušika/m3, ki ostane dostopen za rastline.

potrebe po EM®

1 l EM®/1 m3

ali sprotna uporaba

1 l EM®/3 m3

V kolikor je EM® že prisoten v krmi se ta količina lahko še zmanjša.


Za doseganje zmanjšanja vonjav, je zadostna že polovična količina!

Uporaba:

Dodatek EM® Organo Active je najbolj učinkovit, če ga dodajamo sprotno z dotokom gnojevke. V primeru da ga dodajamo v že obstoječo maso gnojevke, je najučinkoviteje dodajanje z mešanjem. Največji učinek dobimo pri gnojevki z večjim deležem suhe snovi, saj je taka bolj ugodna za razmnoževanje mikroorganizmov. Pozitiven efekt na emisije neprijetnih vonjav in toplogrednih plinov ima tudi dodajane EM k živalski krmi.

Okvirna doza je 1 l/1-3 m3 EM® gnojevke, ta varira od morebitne prejšnje uporabe EM® in samih lastnosti gnojevke. Ena aplikacija zadošča za nevtralizacijo vonjav za prbl. dva tedna. V primeru, da gnojevko pričnemo tretirati ko je jama prazna je potrebna doza cca 1 l EM® / 3 m3.

 Ohranite svoje vire!

Regenerativno kmetijstvo

Ohranjanje lastnih virov

Odpornost na vremenske spremembe

Polnovredni pridelki

Shopping Cart
Scroll to Top