Popoplavna bioremediacija prizadetih površin v Prekmurju – donacija 1000l EM

Podjetje Micronatura d.o.o., je skupaj s svojim partnerjem iz Poljske, podjetjem Greenland Technolgia EM Sp.zo.o. doniralo KGZS Murska Sobota 1000l sredstva EM za potrebe bioremediacije po poplavah.

Predaja 1000l EM KGZS MS, iz leve Luka Kompare (Micronatura d.o.o.), Dr. Stanko Kapun (KGZS MS), Jernej Pečnik (KGZS MS)

Prevzem in razvoz svetovalcev KGZS MS v poplavah prizadetim kmetom

Dolgotrajno zadrževanje vode na kmetijskih površinah povzroči, da se mikrobni ekosistem na teh površinah spremeni. Poruši se naravno mikrobno ravnovesje, ki velja za suha tla. Bolj kot ta fenomen pa so nevarni nanosi mulja, v kolikor gre za poplavljanje rek. Mulj iz strug rek običajno vsebuje snovi, ki so se dalj časa tja nalagala in se ob takih situacijah prenese na njivske in urbane površine. Poleg težkih kovin in drugih onesnažil z muljem pridejo tudi patogeni mikrobi, ki so značilni za anaerobne predele. Vedno pa obstaja dodatna nevarnost onesnaženja površin z drugimi onesnažili, ki jih poplavna voda pridobi iz poplavljenih površin. Ko se voda umakne in nastopijo topli dnevi, se zaradi porušenega mikrobnega ravnotežja pojavijo območja, kjer prevladujejo patogeni in zaradi gnitja odložene organske mase prihaja do neprijetnih vonjav, porasti mrčesa, in negativnega vpliva na okolje. Ne samo, da je to stanje neprijetno za nas, je tudi neprijetno za tla in rastline. Rodnost tal se zmanjša in pridelki so zaradi tega lahko kontaminirani oziroma se pojavijo bolezni.

S pomočjo tehnologije EM tako stanje omilimo, saj zaradi lastnosti tehnologije EM, dominacije, preprečimo razrast patogenih mikrobov ter zmanjšamo dolgoročni negativni vpliv onesnažil. Zaradi lastnosti fermentacije, pa se organska masa hitro spremeni v dostopna hranila za rastline. Tehnologija je sposobna iz problema narediti nekaj koristnega. Zmanjša se tudi prisotnost mrčesa, saj na teh površinah ne prihaja do gnitja, ki bi mrčes privabljal.

Priprava škropilnice z EM pred aplikacijo

Aplikacija EM po v poplavi prizadetih površinah

KGZS Murska sobota je s pomočjo svetovalcev na terenu sredstvo razdelilo kmetom, ki so bili v poplavah prizadeti in so bili pripravljeni ponujeno pomoč sprejeti. Skupna kapaciteta pomoči je bila približno 50ha.

Pozitivne rezultate na tretiranih tleh pričakujemo že to leto. Najbolj pa bodo vidni naslednje leto, ko se bo vegetacija pričela.

Posebej se moramo zahvaliti direktorju KGZS Murska Sobota, g. Francu Režonji in Dr. Stanku Kapunu, ki je akcijo razdeljevanja organiziral. Največje delo pa so opravili svetovalci na terenu, saj so sredstvo skupaj z navodili za aplikacijo razdelili na prizadete kmetije. Zahvaljujemo se tudi njim.

Shopping Cart
Scroll to Top