Domača uporaba:
Uporaba v vrtu:
-
- Omogoča fermentacijo organskih odpadkov,
- omogoča postopek bokashi kompostiranja,
- pospešuje razvoj klasičnega komposta,
- ureja razmerje ogljika in dušika,
- bogati in rahlja zemljo,
- izboljša absorpcijo gnojil…
Kompostiranje
Bokashi fermentacija – čas priprave 1 mesec
Organsko snov zbiramo v kompostniku, ki je v bistvu fermentacijska posoda, zato mora biti zrakotesen. Pri vsakem vnosu organske snovi le to posujemo z EM Bokashi ali in pretlačimo, da omejimo površino izpostavljeno kisiku. Tako pripravljena zmes se fermentira 14 dni, nato se posoda odpre. Med procesom fermentacije sproti odvajamo tekočino iz posode, uporabimo jo lahko kot gnojilo pri zalivanju ali za čiščenje odtokov.
Po končani fermentaciji:
Trdno snov lahko zakopljemo neposredno v vrt in po 14 dneh je kompost pripravljen ali pa jo enostavno stresemo na kompostni kup. Tekočo snov lahko zlijemo na kompostni kup ali shranimo za uporabo kot tekoče gnojilo.
Bokashi kompostiranje – čas priprave 2 meseca
Priprava traja dva meseca. Kup organske snovi posujemo z EM Bokashi. Kup odvisno od vsebine vlage dovlažimo, da vsebuje 35% . Kup prekrijemo s folijo in po dveh mesecih je kompost pripravljen.
Klasično kompostiranje z dodanim EM® – čas priprave 3 mesece
Tretji in najdaljši način potrebuje za pripravo komposta tri mesece. Uporabimo klasičen kompostnik, kompost pa pripravimo tako, da na vsak nanos organske snovi posujemo z EM Bokashi. Organska snov je v kompost spremenjena po treh mesecih, v kolikor je mogoče, lahko spodnje, že gotove plasti komposta odstranjujemo sproti.
Suhi kompostni WC:
-
- razkroj organske mase s fermentacijo,
- manj neprijetnega vonja
Uporabljamo EM Bokashi podobno, kot pri kompostiranju. Po vsaki potrebi dodamo 20-50g EM Bokashi. Skrbimo tudi za primerno vlažnost.
Razkroj gnoja:
Pri vsakem vnosu gnoja na kup dodamo primerno količino EM Bokashi. To lahko storimo tako da ga posujemo že v hlevu da se lepše razporedi.
Poraba: 2kg/m3 gnoja.
Mnenja
Zaenkrat še ni mnenj.