Obiskali smo ČILI PIPP

Tomaža smo srečali na letošnjem MOS-u, ko je prodajal svoje izdelke. Pravi, poglejte, štiri artikle sem že razprodal. Noro. Če bi mi pred tremi leti nekdo dejal, da bo danes tako, bi se mu samo smejal. 

Tomaž Pipp je eden tistih, ki dokazuje, da z dobro idejo na tržišču lahko premikaš meje mogočega. Na 500m2 veliki površini, v rastlinjaku, pridela dovolj, da uspešno preživi svojo mlado družinico. Kje je ključ, ali mogoče, kje je trik, boste rekli. Trika ni. Uspel  je narediti končen produkt, ki je dovolj kakovosten, da je z njim lahko prepoznaven po celem svetu. Več o njegovih izdelkih si lahko pogledate na naslovu http://www.cilipipp.si.

Za nas pa je najpomembnejše, da je Tomaž zadovoljen uporabnik tehnologije Efektivnih Mikroorganizmov EM in da si lahko kupimo vrhunske čili omake iz njegove prodajne palete.

PS: Kdor ni poskusil omak ČILI PIPP, ta še ni živel 🙂

Micronatura: Tomaž povej, kje se je vse skupaj začelo. Od kje ta tvoja strast do čilija?

Tomaž: Že kod otrok sem na vrtu svoje mame sadil najprej feferone, nato pa čilije. Potem sem pričel sistematično proučevat čilije in sem naročal semena iz celega sveta. Ko se je število sort in semen povečalo, sem semena pričel tudi prodajati. Najprej preko Bolhe, potem pa preko svoje strani. Ugotovil sem tudi, da je, glede na prakso iz drugih držav, čilije čez zimo najbolje shranjevati v obliki omak. Tako sem za začetek najprej naredil nekakšen čili namaz, ki pa se je kaj kmalu spremenil v omako. Omake so bile všeč staršem, sorodnikom, kolegom in tako se je začelo.

Micronatura: Kako vzgajaš čilije, si bolj konvencionalen ali uporabljaš naravne metode?

Tomaž: Seveda bolj naravno. Tudi ljudje imajo danes raje naravno gojene izdelke. Sicer še ni EKO certifikata za mojo dejavnost, vendar ja. Smo tu nekje. Uporabljam gnojilo iz alg in pa Efektivne Mikroorganizme EM®.

Micronatura: Kaj pa za zaščito rastlin proti škodljivcem. Ali za Čili sploh kaj potrebuješ (smeh). Kaj si uporabljal v preteklosti in kaj sedaj.

Tomaž: Ne, včasih nisem uporabljal ničesar. Kar sem dobil sem pač dobil. Saj to se je pojavilo šele sedaj, vse te ekološke metode in sredstva. Alg prej nisem zasledil, vaše tehnologije pa tudi nisem poznal. Dal si pač malo gnoja, oziroma kaka druga gnojila, ki si jih dobil, nič posebnega. Zaščito pa uporabljam šele sedaj. EM® seveda.

Micronatura:  Jasno je, da brez nič ni nič. V tleh pač mora biti nekakšna energija, da rastline rase. Povej mi Tomaž, koliko časa že uporabljaš EM®.

Tomaž: Sedaj je to drugo leto.

 

Micronatura: In razlika?

Tomaž: Razlika je ogromna. Poskusil sem tudi na drugih rastlinah, v lončkih, dišavnicah, povsod. Razlika je res ogromna. Plodovi, koreninska masa, sami listi, sama oblika, kvaliteta kupole listja, je nenormalno boljša. In cvetenje. Vse je boljše. Menim da je izkoristek gnojil še enkrat večji ali pa še več, če uporabljaš EM® tehnologijo. Več listja pomeni več cvetov. In več listja pomeni tudi večja absorbcija svetlobe. Pridelek je občutno večji.

Micronatura: Kaj pa okus in moč čilija?

Tomaž: Posebaj pri Habanero Čiliju, ki ima zelo intenzivno aromo, je najbolj občutna razlika. Ja, aroma je bolj intenzivna, vsaj po mojem mnenju. Kar se pa tiče pekočnosti, pa bom še videl. Bomo zmerili. Kar se tiče okusa hitrosti zrelosti, barve in oblike, je sedaj vse boljše.

Micronatura: Potem se letos pričakuje večji pridelek?

Tomaž: Ja seveda. Saj lahko vidiš tu, ta zgornja nadstropja kako so polna.

Micronatura: Kako sedaj, se bo proizvodnja povečala, se je prodaja povečala?

Tomaž: Ja se je ja. Potrebno bo narediti večji rastlinjak. Vsekakor pa bomo še naprej uporabljal vaše produkte.

Micronatura: No, to je pa lepo slišati. Na kakšnih površinah pa gojiš ta trenutek?

Tomaž: Ta trenutek je 500m2, drugo leto pa je plan 1000m2. NA 250m2 dobim okoli 500kg čilija. Letošnji donos bom pa vedel, ko bo konec sezone. Javim.

Micronatura: Tomaž hvala, da si si vzel čas za tale kratek pogovor in obilo uspehov še naprej.

Shopping Cart
Scroll to Top