Bili smo na kmetiji pri Glinarju

Večkrat si takole človek postavi vprašanje, kje za hudiča se je vse skupaj zalomilo. Kje se je ta spona človeka z zemljo pretrgala in kako je to možno, da danes, malo da ne,  skoraj ne vemo več kako to izgleda. Zelenjava, ki je tako pomemben del naše prehrane, si z veliko mero popolne apatičnosti in resignacije, pač kupimo v trgovini.

Na izbiro sploh nimamo možnosti kaj dosti uplivati, saj če bomo šli kam drugam, bo verjetno prav isto. Od okusa smo se že itak poslovili, izgledati pa more fenomenalno. Kot na sliki. Vse to pač pelje v nekakšno stanje duha, kjer se spone, ki so v nas,  počasi popuščajo in kontakt se izgublja.

Nikakor pa ni potrebno da je tako. Če že nimamo vsi možnosti, si sami pridelovati nekaj hrane v svojem vrtu, potem jo vsaj kupujmo od ljudi, ki jim je mar in ki živijo povezani z naravo, zemljo in posledično nami.

Kmetija Pri Glinarju iz Stranske vasi je ena takih kmetij, kjer Simona in Janez ustvarjata posebno energijo, ki jo vsak, še tako nečuteč prišlek lahko čuti. Povezanost z naravo ju dela vitalna, zdrava, vesela in polna energije. Njun način vzgoje rastlin je plod dolgoletnih izkušen in nenehnega učenja. Tako na terenu, kot iz knjig in spleta. Ker je prodaja zelenjave, s čimer se pretežno ukvarjata, tako kompleksen in zahteven posel, moraš, pravi Janez, paziti na svojo kvaliteto. Zaradi tega je tudi metoda integrirane pridelave za njiju tako pomemben standard.

Skozi leta so njune stranke pač ugotovile, da je način dela zagotovilo za viso kakovostne produkte, po katerih sedaj pač brez uprašanj posegajo, saj vedo kaj bodo dobile. Njune izdelke lahko kupite pri njiju v Stranski vasi ali pa na tržnici v BTC-ju ali pa Interspar Vič.

Janez in Simona uporabljata produkte tehnologije EM sedaj drugo leto. Prave rezultate pač pričakujemo šele po treh ali štirih letih, vendar so že letošnji rezultati popolno presenečenje, pravi Janez. Vsa leta smo na koncu poletja imeli v tleh okoli 60kg dušika, letos pa ga je na nekaterih njivah 280kg. In to ob popolnoma enakem načinu gnojenja kot do sedaj, še doda. Za mene je bilo to presenečenje. Takega rezultata res nisem pričakoval, čeprav si mi govoril, je še pripomnil. Moje veselje je bilo enako veliko, saj ni lepšega kot zadovoljne stranke. Zanimiva opažanja so bila še na njivah in v rastlinjakih. Kljub večjim vrednostim dušika, od česar bi jasno pričakoval višje rastline, pa le ni bilo povsod tako. Paprike so letos pač nižje, plodov pa je precej več in visoke kvalitete. Jajčevci so ogromni in polnega okusa. Paradižniki še vedno dajejo obilen pridelek ter Čiliji in feferoni so krasni, veliki in lepi. Iz izraza na obrazu Janeza se vidi, da je zadovoljen. Kjub parim neljubim dogodkom glede bolezni, ki so se pač pripetile, je letos dosegel svoje cilje. Drugo leto pa še bolje, saj se bo po letošnji pozitivni izkušnji lotil boja proti boleznim in škodljivcem s tehnologijo EM. Zaupanje je očitno zraslo. Mi pa jima želimo še veliko, vsaj tako uspešnih sezon.

Shopping Cart
Scroll to Top